Oppsummering
Klikk her for en kortfattet oppsummering av hva artikkelen handler om. Generert ved hjelp av KI og kvalitetssikret av oss.
- EFE har utgitt et nytt informasjonsskriv om rapportering av mistenkelige forhold for regnskapsførere.
- Kun 85 av 12 635 statsautoriserte regnskapsførere sendte MT-melding i 2023.
- Det nye informasjonsskrivet er en utvidelse av Økokrims indikatorliste, og bør implementeres i regnskapsforetakenes hvitvaskingsrutine.
Den 05. juni 2024 publiserte Enheten for finansiell etterretning (EFE) et oppdatert informasjonsskriv om rapportering av mistenkelige forhold, spesielt tilpasset regnskapsbransjen.
Av landets 12 635 statsautoriserte regnskapsførere, sendte kun 85 av dem inn en MT-melding i 2023. Totalt mottok Økokrim 138 MT-meldinger fra statsautoriserte regnskapsførere.
Nå har EFE utarbeidet en ny og enklere indikatorliste som forhåpentligvis skal gjøre det enklere for regnskapsførerne å identifisere mistenkelige forhold og rapportere til Økokrim. Indikasjonene er knyttet til fire forhold: (i) dokumentasjon, (ii) transaksjon, (iii) forhold ved kunden og (iv) andre forhold.
For regnskapsførere er fortsatt avvikende kontantbehandling, transaksjoner uten grunnlagsdokumentasjon og mangelfulle fakturaer som ikke oppfyller bokføringsforskriftens krav til salgsdokument de vanligste indikasjonene på mistenkelige forhold. Hvordan er leveransen definert, og angir den i tilstrekkelig grad hva som er levert, når og hvor?
Trolig er regnskapsførere for tilbakeholdne med å be kunden om ytterligere opplysninger, og mange kunder slipper unna med unnskyldningen om at de er «litt rotete» eller har gjort en «feil». Utfordringen er nettopp at det er lov å gjøre feil, og regnskapsførers oppgave å påpeke disse feil og påse at de blir rettet. Kanskje bør veien til en MT-melding bli kortere i disse tilfellene?
Vi har tidligere skrevet om hvordan kvaliteten på MT-meldinger bør forbedres. Informasjonsskrivet fra EFE inneholder opplysninger om hva en MT-melding bør inneholde og hvilke vedlegg som kan belyse forholdet. Husk å unngå ord som «kunden», «store beløp» og «av og til», og vær heller konkret og oppgi fulle navn, organisasjonsnummer og fødselsnummer til de involverte.
Informasjonsskrivet kan være nyttig for ethvert regnskapsforetak. La deg derfor inspirere og oppdater dine hvitvaskingsrutiner. Bruk for eksempel indikatorlisten som eksempler på mistenkelige forhold.
Fra Økokrim: Rapportering av mistenkelige forhold – Regnskapsførere