Hva hvis den ansatte blir syk før eller under ferien?

12. jun 2024 | Arbeidsliv og HR

Oppsummering

Klikk her for en kortfattet oppsummering av hva artikkelen handler om. Generert ved hjelp av KI og kvalitetssikret av oss.

  • Arbeidstaker kan kreve å utsette ferie ved helt arbeidsuførhet før eller under ferien.
  • Arbeidstakers krav om utsettelse av ferie må dokumenteres med legeerklæring.
  • Arbeidstaker har vanligvis krav på utbetaling av sykepenger for sykedagene før eller under ferien.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt. Kjenner du reglene rundt hel eller delvis utsettelse av ferie grunnet sykdom? Må den ansatte ta ut ferien selv om vedkommende er syk, eller kan han benytte seg av retten til sykepenger? I denne artikkelen gir vi deg en kort oppsummering av reglene rundt sykdom i ferieperioden.

Ferieloven § 9 (1)

Ferieloven § 9 (1) regulerer adgangen til utsettelse av ferie grunnet sykdom. Første ledd i denne bestemmelsen gjelder dersom arbeidstaker blir helt arbeidsufør før ferien, mens andre ledd gjelder dersom arbeidstaker har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien. Bestemmelsen gjelder kun ved full arbeidsuførhet, og ikke ved delvis sykmelding. Den gjelder også kun ved arbeidstakers egen sykdom og ikke ved f.eks. barns sykdom.

Arbeidstaker blir helt arbeidsufør før ferien

Det tilfellet at arbeidstaker blir helt arbeidsufør før ferien reguleres av ferieloven § 9 (1) første ledd som lyder:

«Arbeidstaker som blir helt arbeidsufør før ferien, kan kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes senest siste arbeidsdag vedkommende arbeidstaker skulle hatt før ferien.»

Dersom arbeidstaker blir helt arbeidsufør før ferien kan altså arbeidstaker «kreve» at ferien utsettes til senere i ferieåret, dvs. innen utløpet av kalenderåret. Arbeidsgiver har ikke en selvstendig plikt til å sørge for at dette skjer.

Kravet fra arbeidstaker om en utsettelse av ferien grunnet sykdom må videre fremsettes senest siste arbeidsdag før vedkommende etter avtale skulle gått ut i ferie. Arbeidsuførheten må altså ha inntrådt så tidlig at arbeidstaker kan få legeerklæring fra sin lege og sende inn denne senest siste arbeidsdag før ferien.

Etter § 9 (1) første ledd må arbeidstaker velge mellom å kreve hele ferien utsatt til senere i ferieåret, eller å ta ut ferien til tross for sykdommen. Bestemmelsen gir ikke anledning til å kreve utsettelse bare for den tiden sykdommen varte når dette ikke omfattet hele ferieperioden. Dersom vilkårene i § 9 (1) andre ledd er oppfylt, vil imidlertid denne bestemmelsen kunne benyttes for delvis utsettelse, også av de arbeidstakerne som blir arbeidsuføre før ferien starter. De kan derfor velge om de vil anvende første eller andre ledd. Det er heller ingenting til hinder for at arbeidsgiver og arbeidstaker avtaler at bare en del av ferien utsettes.

Arbeidstaker blir helt arbeidsufør i løpet av ferien

For det tilfellet at arbeidstaker blir helt arbeidsufør i løpet av ferien, reguleres dette av § 9 (1) andre ledd som lyder:

«Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt.»

I disse tilfellene kan arbeidstaker kreve at tilsvarende dager som arbeidsuførheten varte, kan utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Har den ansatte vært helt arbeidsufør i fem virkedager i ferien, kan altså vedkommende kreve at disse feriedagene utsettes og gis som nye feriedager senere. Dette kravet må også dokumenteres med legeerklæring, og denne må sendes uten ugrunnet opphold etter at arbeidstaker er tilbake på jobb etter ferien. Arbeidstaker kan etter dette vente noen få dager med å sende inn legeerklæring, men kan ikke vente for lenge med å få dette gjort.

Kravet om legerklæring

Når er arbeidstaker fremmer krav om utsettelse av ferien/feriedager grunnet sykdom er det, som ovenfor nevnt, et krav om at dette dokumenteres med legeerklæring.

Det er viktig for arbeidsgiver å være oppmerksom på at hovedregelen etter folketrygdloven § 8-7 andre ledd er at en legeerklæring ikke kan godtas for tidsrom før arbeidstaker ble undersøkt av lege (sykmeldingstidspunktet). En legeerklæring for tidsrom før dette, kan etter bestemmelsen likevel godtas dersom arbeidstaker har vært forhindret fra å søke lege og det er godtgjort at vedkommende har vært arbeidsufør fra et tidligere tidspunkt.

Om en arbeidstaker har krav på sykepenger når vedkommende blir sykmeldt i utlandet og krever feriedagene utsatt og omgjort til sykedager, beror på om vilkårene for sykepenger er oppfylt. Det kan tenkes at vilkårene for å kreve ferien utsatt er oppfylt, men at arbeidstaker ikke oppfyller vilkårene for rett til sykepenger.

NAV godtar ikke alle legeerklæringer som kommer fra utlandet når de vurderer arbeidstakers rett til sykepenger. Etter folketrygdloven § 8-9 beror dette bl.a. på om arbeidstaker oppholder seg i et annet EØS-land eller i et land eller område der trygdeforordningen er gitt anvendelse for vedkommende ved en bi- eller multilateral trygdeavtale.

Sykepenger eller feriepenger?

Når sykdom opptrer rett før eller under ferien, og arbeidstaker dermed kan kreve utsettelse av ferien, har arbeidstaker vanligvis krav på utbetaling av sykepenger for sykedagene. Samtidig er det vanligvis slik at arbeidstakeren allerede har fått utbetalt feriepenger for de feriedagene som kreves utsatt. Hva må man som arbeidsgiver gjøre i disse tilfellene?

Det du som arbeidsgiver da må gjøre er å beregne differansen på utbetalte feriepenger for disse dagene, og hva arbeidstakeren har krav på av sykepenger for de samme dagene. Utfallet av denne beregningen kan gjøre at arbeidsgiver må foreta lønnsjusteringer alt etter hva som er forskjellen mellom allerede utbetalte feriepenger og størrelsen på eventuelle sykepenger.

Vibeke Aasen Eriksrud

Advokatfullmektig

905 07 146